Dieta na podstawie Metody Montignac

Dla wszystkich zainteresowanych skutecznym i przyjemnym zrzuceniem zbędnych kilogramów.
Teraz jest Pn 21 sie, 2017

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]








Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
Spis treści: Dodatki do chleba



Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 11 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
PASTA GROCHOWA
(alusm)


Groch żółty namoczyć na noc
Rano ugotować w tej samej wodzie z solą (powinno jej trochę wystawać nad poziom grochu)
Odparować, przelecieć blenderkiem, aż będzie miał konsystencję pasty i dosypać ze dwie łyżki najdrobniejszego granulatu sojowego, co by dodatkowo związał całość i przy okazji więcej białka będzie
Jest pyszniutka

przepis ze strony www. dietamm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
PYSZNY SEREK
(niedżwiedziczka)


Ser biały 0% wymieszać z jogurtem 0%, jako dodatki: pokrojony drobno szczypiorek lub wyciśnięty ząbek czosnku lub drobno pokrajane warzywa: ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka. Doskonały do chleba pp lub sam.
Może banał, ale smaczny

przepis ze strony http://www.dietamm.com


Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
SEREK MEMETTE
(Ewik)


Niechcący wymyślilam almette własnej roboty. Pyszne. Zmiksowalam (na całkowitą papkę do smarowania) twaróg 0%, czosnek, pomidory, cebulę, paprykę, ogórek (oczywiście można odpowiednio modyfikować) + różne przyprawy: zioła prowansalskie nadały fajnego smaku. Wyszło super.

przepis ze strony www. dietamm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
PASZTET Z SOI
(górochmura)


Składniki:
pół kilo ugotowanej soi
pół kilo pieczarek
pięć średnich cebul
czosnek w granulkach, bazylię, sól, pieprz i inne takie
3 białka jajkowe


Do dzieła:
Najpierw czyścimy i myjemy pieczarki, cebulkę obieramy z brzydkich warstw wierzchnich (ogry! Ogry mają warstwy!!). Pieczarki kroimy w słupki albo niewielkie kosteczki. Tak samo wszystkie cebulki (cebule na drobniuteńką kostkę najlepiej). Jesli nie mamy dobrej patelni (jak ja) moczymy w oliwie skórke od chleba i przecieramy patelnie. Podsmażamy pieczarki. Jak są złocistobrązowe to dosypujemy cebulę i dalej smażymy czy dusimy aż do miękkości. Mielimy soję (ja zmieliłam w wielkim młynku, ale można pewnie przekręcić w maszynce). Jak juz zmielone i usmażone to mieszamy wszystko razem na sensowną masę. Białka ubijamy na sztywno i też dodajemy, mieszamy, ale nie jakoś bardzo miętolimy, tylko żeby było po prostu wymieszane.
Możemy teraz napchać tego do formy (ja użyłam takiej podłużnej), ja miałam wysmarowaną masłem trochę bo się bałam niewysmarować, ale chyba nie trzeba.
Pieczemy aż góra zbrązowieje i jak włożymy ppatyczek w ciacho i wyjmiemy to będzie suchy (u mnie 1,5 h, ale na starym piecyku).


przepis ze strony www. dietamm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
GREMOLATA
(pee)


Gremolata jest drobiazgiem, który dodaje niebanalnego smaczku choćby białemu serowi, można też dodać ją do śmietany i polać mięso.

Składniki:
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka natki
skórka z 2 cytryn
(Do cytryny przydaje się kuchenny gadżet - nożyk, którym ściągamy paseczki skórki od razu pozbawione albedo (tego białego wewnątrz skórki). Cytryny, jak wiadomo, aby do nas dotrzeć, muszą być porządnie zakonserwowane na drogę, więc szorujemy je najpierw dokładnie i parzymy skórkę wrzątkiem)

Natkę drobno posiekać (powinny powstać trzy łyżki).Żółtą część skórki cytrynowej i czosnek pokroić w drobną kostkę, powinno powstać po jednej łyżce. Składniki wymieszać. Robić w ostatniej chwili.
Gremolata najlepiej działa na warzywach z patelni. Posypane nią smażone bakłażany, cukinie, grzyby, brokuły albo groszek są wyśmienite i neutralizuje tłustość oliwy. Bywa mieszana z masłem na zimno, tworząc masło ziołowe, lub na gorąco, na patelni podczas smażenia krewetek albo ryby. Skład można urozmaicać świeżą miętą albo chilli. Zamieniać natkę pietruszki na tymianek i używać do natarcia kurczaka przed pieczeniem. Można zamiast cytrynowej zrobić gremolatę pomarańczową. Można nią posypać kasze.

przepis ze strony www,dietamm.com


Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
MM-OWY TWAROŻEK
(onemorechance)


Składniki:
twaróg 0% (klinek) ( 100 gr,chyba ze ktos robi wieksza ilosc)
jogurt 1 % bez cukru
ząbek czosnku
sól,pieprz

przepis ze strony www. dietamm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
BŁYSKAWICZNA PASTA Z SOCZEWICY
(Doris)

Składniki:
czerwona soczewica
cebula
czosnek
sól
pieprz
majeranek

Soczewice ugotować, by była miękka. W tym czasie zeszkilć na kropelce oleju cebulę i czosnek (w takich ilościach w jakich lubimy), doprawić i dodać wszystko do soczewicy. Pogotować jeszcze trochę, i nie dopuscić do tego by soczewica wyschła i przypaliła sie. Zmiksować, jak przestygnie nadaje się do smarowania chleba. Mmmmmmmniam :)

WERSJA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
(Doris)


Robimy tak samo tylko zamiast majeranku dodajemy trochę przecieru pomidorowego i zioła prowansalskie, oregano i bazylie. Również mniamuśne :)

przepis ze strony www. dietamm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
Pasta tunczykowa do chleba i nie tylko :)
(agajot)


puszka tuńczyka wsw
pół cebuli (jak mała to cała)
pieprz
sól
3 łyżki jogurtu naturalnego

Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić, dodać poszatkowana w drobna kosteczkę cebule, jogurt i przyprawy.
Dokładnie wymieszać.
Jak ktos ma ochote to moze dodac posiekany koperek/pietruszke lub ulubione przyprawy - ostra papryke, cayenne.

przepis ze strony www. dietamm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
Pasta tuńczykowo- twarogowa
(sharon)


tuńczyk wsw + twaróg chudy + troszkę kefitu lub jogurtu- mieszamy wszystko i do smaku dodajemy: sól, pieprz, koperek, szczypiorek, rzodkiewki.
Na chleb pp jak znalazł :)

przepis ze strony www. dietamm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
OSZUKANA BRYNDZA
(klopsik)


kostkę chudzielca rozkruszamy drobno do szklanej miseczki, przykrywamy talerzykiem
zostawiamy na dwa dni poza lodówką, musi lekko zgliwieć
uchylamy talerzyk, solimy, mieszamy widelcem
wykładamy na sitko, przyciskamy talerzykiem i słoikiem z wodą, by porządnie odciekło z resztek serwatki
dodajemy ulubione przyprawy (ja lubię kminek albo czarny pieprz),przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce
z czasem serek robi sie coraz ostrzejszy i bardziej "pachnący", ale to nie wada

przepis ze strony http://www.dietymm.com


Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
KANAPKI NA ŚNIADANIE
(ala)

Składniki:

chleb z mąki pp
fasola czerwona (kidney) (kiedyś używałam z puszki, teraz gotuję
musztarda dijon lub inna bez cukru
Chleb opiekamy w tosterze, fasolkę podgrzewamy w mikroweli (z odrobiną zalewy, w której się gotowała - aby nie wyschła). Ciepłą fasolkę kładziemy na grzanki, polewamy musztardą. (można posmarować grzanki musztardą i na to fasolkę - wtedy wygodniej się to zjada).
Może brzmi dziwnie ale jest naprawdę smaczne.

przepis ze strony www. dietamm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
Kanapka z warzywami i humusem
(xgosik)


Składniki:
2małe bakłażany
średnia cukinia
duży pomidor
sól, pieprz
1/2 szklanki ciecierzycy
ząbek czosnku
szczypta curry
łyżeczka soku z cytryny
2czerwone papryki
świeża bazylia
250gr bułka mm, lub chlebek

Bakłażany i cukinie kroimy a grube plastry wzdłuż, a pomidory w poprzek, sypiemy solą i pieprzem i smażymy na teflonie lub grillu 3 minuty stronę.
Ciecierzycę miksujemy z czosnkiem i curry i sokiem z cytrynki, i smarujemy nią wzdłuż przekrojona bułkę. Kładziemy na to grillowane warzywa, paprykę i bazylię i przykrywamy bułki i kroimy na 4 części
Potrawa zawiera 9g białka

przepis ze strony www. dietamm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
SER SMAŻONY
(klopsik)


Warto go zrobić od razu więcej:
dwie, trzy kostki chudego ukruszyć do miseczki, zostawić do zgliwienia (lub nie, i tak się uda ale będzie łagodniejszy)
posolić, wyłożyć na teflonową patelnię, powierzchnię oprószyć sodą oczyszczoną, zostawić na chwilę
powoli podgrzewać, cały czas mieszając kopystką (drewnianą łyżką)
jeśli podejdzie serwatką, to zlać jej nadmiar, a reszte mieszać b.energicznie
z początku masa serowa będzie sie pienić, potem zjawisko to ustanie-znak, że już wyparowała soda
masę serową zlać do miseczki, schłodzić, wstawić do lodówki
zajadać z chlebkiem

UWAGA-jeśli topimy ser zgliwiały, to wypraszamy rodzinę, bo naprawdę mocno PACHNIE...
Można przyprawić ziołami itp.

przepis ze strony www. dietmm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kosmo
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 28868
Lokalizacja: Konstancin
Polubił : 253 razy
Otrzymał polubień: 277 razy
Węglowodanowy SER ŻÓŁTY
(pandusia)


250dkg ser białego,nie mielonego gotujemy ok.5 min w szklance mleka 0%,odcedzamy serwatkę.przekładamy serek do garnka,dodajemy szczyptę sody,sól,pieprz,zioła,mieszamy energicznie. Przełożyć do wystygnięcia.

przepis ze strony www. dietamm.com


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Kosmo, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona




Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Wsparcie techniczne naszego forum phpBB3