Dieta na podstawie Metody Montignac

Dla wszystkich zainteresowanych skutecznym i przyjemnym zrzuceniem zbędnych kilogramów.
Teraz jest N 30 kwi, 2017

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]








Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
rodzynka
 Tytuł: K
PostNapisane: Wt 01 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent

Dołączył(a): Wt 01 kwi, 2008
Posty: 14569
Lokalizacja: Kraków
Polubił : 158 razy
Otrzymał polubień: 128 razy
Konfitury - zjeść możesz tylko i wyłącznie takie, które nie zawierają cukru. Sam możesz je przyrządzić dodając fruktozę / fruktozę żelującą lub agar agar (ale drogi jest dosyć). Najlepiej zjadać je na śniadanie.

***

Kiełki - mają niskie IG, więc pasują i do posiłków węglowych, i do tłuszczowych. Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, są także bogate w błonnik.

***

Kapary - IG=20, dozwolone.

***

Kasze - prawie wszystkie maja IG>35 ale <=50, więc są dozwolone na I i II. Przeczytaj jednak uwagi na temat łączenia produktów.
Dozwolone są:
- jęczmienne: pęczak (IG 25 więc dozwolona również do posiłków tłuszczowych) i łamana - ale jak najgrubsze formy,
- kuskus z pełnego przemiału (nawet ten Montignaca ma IG=45),
- gryczana niepalona i palona (obie IG=40).
Kaszę można z powodzeniem zastąpić quinoa, która ma IG=35.
UWAGA!!
Kaszka bulgur (gotowana) IG 55
kasza manna z twardego ziarna IG 60
Kasza perlowa IG 60
Kasza kukurydziana IG 70


***

Kolacja - obowiązkowa, jak pozostałe posiłki. Najlepiej na 3, 4 godziny przed snem i najpóźniej o 19:00.

Kolacja powinna być węglowodanowa. Ryby gotowane, z grilla, pieczone w foli, ryby z puszek w sosie własnym lub chude mięsa (piers z kurczaka, indyka, szynka wołowa gotowana, szynka drobiowa a nawet żołądki drobiowe) plus warzywa to też jest kolacja węglowodanowa. Takie kolacje można jeść codziennie.

Jezeli do kolacji typu makaron czy ryż dorzucimy małą łyżeczkę oliwy czy śmietanki sojowej to też jest to kolacja węglowodanowa. Ale takie łuszcze (dobre tłuszcze) dorzucamy 2-3 razy w tygodniu.

Jeden raz w tygodniu możemy zjeść typową kolację tłuszczową.

Na kolacje najlepiej jeść ciecierzycę, soczewicę, soję, quinoa, amarantus i obowiązkowo warzywa.
Przykłady kolacji możesz znaleźć w przykładowym menu na 4 tygodnie.
Więcej o godzinach posiłków: http://montignac.webd.pl/viewtopic.php?p=36132#36132
***

Kiwi - Bez względu na wysoki IG poniższe produkty z * mogą być spożywane w normalnych ilościach w posiłkach W-B bez wpływu na glikemię:
-żurawina owoc świeży IG 45 *
-sok z żurawiny bez cukru IG 50*
-kiwi IG 50 *
-papaja świeży owoc IG 55 *
- melon IG 60 *
- buraki gotowane IG 65 *
- arbuz IG 75 *
- dyniowate IG 65* (kabaczek, patison ,dynia)
- seler gotowany IG 85 *
- pasternak IG 85 *
- korzeń pietruszki gotowany IG 85 *
-rzepa IG 85 *
-piwo IG 110 *

***

Keczup - sprawdź skład i jeśli nie ma cukru (albo maltodekstryny) i zagęstników typu skrobia ziemniaczana, ani tablicy Mendelejewa w składzie, to możesz zjeść. Polecamy Keczup z Lidla - sprawdź w dozwolonych produktach.

***

Kaszanka - zabroniona.

***

Kostki rosołowe np. Knorra - zabronione, zbyt dużo konserwantów, polepszaczy smaku no i oczywiście są z cukrem.

***

Ksylitol - dozwolona substancja słodząca.


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez rodzynka, łącznie edytowano 23 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
Gizelka
 Tytuł: Re: K
PostNapisane: Śr 02 kwi, 2008 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2008
Posty: 13750
Lokalizacja: Warszawa
Polubił : 19 razy
Otrzymał polubień: 64 razy
Kamut - jest to najstarsza pszenica na świecie. IG=40 więc można ja jeść na I i II fazie. Patrz jednak na uwagi w łączenie produktów.

Krewetki - można do posiłków węglowych i do tłuszczowych.


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Gizelka, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
foremka
 Tytuł: Re: K
PostNapisane: Wt 08 kwi, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2008
Posty: 33670
Lokalizacja: Pabianice/łódzkie
Polubił : 158 razy
Otrzymał polubień: 297 razy
Kakao - jemy tylko odtłuszczone - takie z zawartością tłuszczu 10-12 %. Można je dodawać do wypieków. Najlepiej zastąpić karobem.


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez foremka, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
Gizelka
 Tytuł: Kasza kuskus
PostNapisane: Pt 16 maja, 2008 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2008
Posty: 13750
Lokalizacja: Warszawa
Polubił : 19 razy
Otrzymał polubień: 64 razy
Kasza kuskus - IG=65, zakazana

Kasza kuskus pełnoziarnista - IG=50, dozwolona na I i II Fazie do posiłków węglowodanowych. Unikajmy jej gdy chcemy maksymalnie uruchomić chudnięcie, czyli spożywamy produkty tylko do IG<=35.

_________________
Nowe od 28.10.2014
Obrazek

Przepraszam, że dziś już nie proszę
Bo ktoś gdzieś mi ukradł pokorę
Dziś jeśli mam na coś ochotę
Po prostu od życia to biorę


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez Gizelka, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
foremka
PostNapisane: N 16 lis, 2008 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2008
Posty: 33670
Lokalizacja: Pabianice/łódzkie
Polubił : 158 razy
Otrzymał polubień: 297 razy
Kawa - Z kawy kofeinowej najlepiej zrezygnować, ale jeśli ktoś musi, bo inaczej się udusi to dopuszczalna jest 1 dziennie.

M.Montignac o kawie "Filiżanka espresso zawiera taką ilość kofeiny, że umarłego postawiłaby na nogi. Kawa nie jest zabroniona, pod warunkiem że słaba albo bez kofeiny. Ale w fazie pierwszej lepiej jej unikać. Z jednej strony ułatwia spalanie kalorii, z drugiej ? pobudza wydzielanie insuliny przez trzustkę."

I jeszcze o kawie z oficjalnej strony: "Kofeina lekko stymuluje wydzielanie insuliny. Kawa z ekspresu przelewowego zawiera 2-3 razy więcej kofeiny od zwykłego espresso. Najlepiej wybierać gatunki bezkofeinowe. Aby zwiększyć tempo tracenia na wadze podczas Fazy I, należy w ogóle zrezygnować z kawy lub znacznie ograniczyć jej picie. Od czasu do czasu dopuszczalna jest filiżanka czystej arabiki o jak najniższej zawartości kofeiny. W Fazie II nie ma potrzeby rezygnowania z kawy. Osoby pijące ją z mlekiem powinny wybierać niskokaloryczne. Nie zaleca się dodawania śmietanki i pełnego mleka (zarówno płynnego, jak i w proszku). Jeśli jednak nie ma innego wyjścia, nie powinno się ich używać po posiłku węglowodanowym w Fazie I. Bezwzględnie zabronione jest dodawanie cukru. Najzdrowiej nauczyć się pić napoje niesłodzone (także bez słodzika)".

Można pić kawę zbożową lub cykorię, należy się jednak upewnić, że nie zawiera słodu i innych niedozwolonych substancji słodzących. Może w swoim składzie zawierać buraka, gdyż jest to produkt z * (patrz na tabelę IG). Kawę taką pijemy z okolicach posiłku W-B (węglowodanowo-białkowego).

Więcej o napojach tutaj: http://montignac.webd.pl/viewtopic.php? ... light=#139


Ostatnio edytowano Śr 01 maja, 2013 przez foremka, łącznie edytowano 8 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
foremka
 Tytuł: Re: K
PostNapisane: Śr 04 mar, 2009 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2008
Posty: 33670
Lokalizacja: Pabianice/łódzkie
Polubił : 158 razy
Otrzymał polubień: 297 razy
Kukurydza - IG=65, zabroniona zarówno ta konserwowa jak i świeża.
Zabronione są również produkty zawierające mąkę kukurydzianą i płatki kukurydziane.


Ostatnio edytowano Cz 01 sty, 1970 przez foremka, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
nechebet
 Tytuł: Re: K
PostNapisane: Pt 17 wrz, 2010 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): So 04 lip, 2009
Posty: 9254
Polubił : 0 razy
Otrzymał polubień: 1 razy
Karob (mączka chleba świętojańskiego) - naturalnie słodki substytut kakao o bardzo niskiej zawartości tłuszczu. Nie zawiera kofeiny, jest bezglutenowy. W efekcie może obniżyć IG posiłku
Można go wykorzystywać do wypieków, zastępując kakao. Należy używać połowę podanej w przepisie ilości.

Kostka sojowa - patrz granulat sojowy.

Kwinoa - patrz Quinoa.

Komosa ryżowa - patrz Quinoa.


Góra
 Zobacz profil  
 
nechebet
 Tytuł: Re: K
PostNapisane: N 07 lis, 2010 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): So 04 lip, 2009
Posty: 9254
Polubił : 0 razy
Otrzymał polubień: 1 razy
Kefir - do 1,5% tłuszczu i bez dodatku cukru dozwolony do każdego posiłku. Jednak jako świeży produkt mleczny zawierający serwatkę podlega zasadzie ograniczenia dziennego spożycia.

Czytaj też:
- jogurt: http://montignac.webd.pl/viewtopic.php?p=112#112,
- maślanka: http://montignac.webd.pl/viewtopic.php?p=115#115.

Różnice pomiędzy jogurtem, kefirem a maślanką.


Góra
 Zobacz profil  
 
nechebet
 Tytuł: Re: K
PostNapisane: Pn 09 lip, 2012 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): So 04 lip, 2009
Posty: 9254
Polubił : 0 razy
Otrzymał polubień: 1 razy
Kalarepa - IG=20
Jesli chodzi o stare informacje o kalarepie, że jej IG=70 to wynikało to z błędnego tłumaczenia w tabeli na oficjalnej stronie Montignaca. We francuskiej wersji w ogóle nie ma kalarepy ponieważ jest mało popularnym warzywem. Jej indeks natomiast jest w specjalnie wydanej we Francji książce gdzie jest cała lista przebadanych produktów i wynosi 20.


Załączniki:
kalarepa.jpg
kalarepa.jpg [ 170.3 KiB | Przeglądane 38709 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
foremka
 Tytuł: Re: K
PostNapisane: N 18 sie, 2013 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2008
Posty: 33670
Lokalizacja: Pabianice/łódzkie
Polubił : 158 razy
Otrzymał polubień: 297 razy
Kalkulatory
Bardzo łatwy w obsłudze kalkulator optymalny http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/kalkulator.html
W prosty sposób i szybko policzy ilość zjadanego białka (dodatkowo można zobaczyć ilość węglowodanów, tłuszczów i cal )

A ten
http://www.ilewazy.pl/nowy-kalkulator-kalorii znalazła i zachwala go G.M-M "Oprócz kalkulatora jest jeszcze parę opcji, np porównywarka.
Wystarczy w pole "search" wpisać np. mąka i z obrazeczków wybrać co nas interesuje, potem dodać do kalkulatora i tak stworzyć całe menu. Potem to można zapisać w dzienniku ( jak na razie opcja bezpłatna ) i porównywać dni, np. A porównywarkę użyłam dzisiaj aby wybrać co powinnam zjeść do zupy na kolację, bo brakuje mi trochę białka i wiem, że zjem ciecierzycę a nie ryż. "


Góra
 Zobacz profil  
 
foremka
 Tytuł: Re: K
PostNapisane: So 07 sty, 2017 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 02 kwi, 2008
Posty: 33670
Lokalizacja: Pabianice/łódzkie
Polubił : 158 razy
Otrzymał polubień: 297 razy
Konjak - Nowość na rynku – Konjac noodle to doskonały składnik diety niskokalorycznej, niskotłuszczowej, bezglutenowej oraz idealny produkt dla wegan i wegetarian. Charakteryzuje się półprzezroczystym kolorem oraz neutralnym smakiem. To doskonały zamiennik klasycznego makaronu lub ryżu, który można jeść na zimno i na ciepło. Stanowi idealny dodatek do dań z patelni, posiłków z owocami, kiełkami, nasionami oraz do sałatek.

Konjac noodle jest w 100% bezglutenowy. To także doskonały produkt dietetyczny, posiadający tylko 29 kalorii w 100 gramach.

Bezpośrednio do spożycia - bez gotowania.
patrz Shirataki


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 




Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Wsparcie techniczne naszego forum phpBB3