Dieta na podstawie Metody Montignac

Dla wszystkich zainteresowanych skutecznym i przyjemnym zrzuceniem zbędnych kilogramów.
Teraz jest N 30 kwi, 2017

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]








Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
Nimrodel
PostNapisane: Wt 28 lip, 2009 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 04 kwi, 2008
Posty: 9289
Polubił : 102 razy
Otrzymał polubień: 190 razy
Zapiekanka po prowansalsku (z ksiazki oparta na niskim IG)
Ostatnio zrobilam i jest wyborna i na stałe wejdzie do mojego jadlospisu:

Składniki:
- 300 gr zielonej fasolki szparagowej
- 2 cebule
- 2-3 zabki czosnku
- puszka pomidorow
- 2 lyzeczki tymianku suszonego lub 2 lyzki (nie bac sie przypraw - naprawde cudnie sie komponuja)
- sol, pieprz do smaku
- 4 jajka
- 100 gr starkowanego dorbno sera zoltego
- 50 ml pokrojonej w paski bazylii (ja dalam spora garstke, bo nie wiem ile to 50 ml)
- 50 ml pokrojonej natki pietruszki (podobnie jak w przypadku bazylii)

Fasolke podgotowac na lekko twardo w osolonej wodzie. Wylac na durszlak, przelac zimna woda.
Na patelni na oliwie podsmazamy pocieta w dorbna kostke cebule i czosnek. Maja sie zeszklic a nie zbrazowiec. Do tego dodajemy puszke pomidorow (ja dodalam takie pomidory do pizzy z lidla za ok. 1,80 zł - bardzo dobrze sie nadaja i dodalam ejszcze 2 lyzeczki koncentratu pomidorowego). Doprawic tymiankiem, sola i pieprzem. I dusic okolo 10 minut az sos pomidorowy zgestnieje.
W misce roztrzepac jajka z zoltym serem, bazylia i pietruszka. Do tej mieszanki wlewamy sos pomidorowy i mieszamy. Na koniec wrzucamy fasolke i mieszmay. Taka mieszanine do posmarowanego maselkiem naczynia zaroodpornego. Do piekarnika rozgrzanego do ok 180 stopni na 50-60 min. Mnie sie piekarnik rozgrzal do 250 stopni i pieklam ok 30 min. Nic sie jej nie stalo - kazdym razie to ma sie wszystko sciac. Zapiekanke podawać letnią. Ona wychodzi taka fajnie scieta - w kawalku. Kroilam ja jak lazanie. Bardzo mi smakuje


Ostatnio edytowano N 02 sie, 2009 przez Nimrodel, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
twardenka
PostNapisane: Pt 11 wrz, 2009 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 02 lut, 2009
Posty: 6272
Lokalizacja: z Wrocławia
Polubił : 72 razy
Otrzymał polubień: 53 razy
Wachlarze z cukinii

Składniki:
4 małe cukinie (po ok. 20 dag każda)
opakowanie sera feta (25 dag) - pamiętając, że zjeść możemy 100g/dzień
4 podłużne papryki
2 pomidory
cebula
ząbek czosnku
pół szklanki oliwek nadziewanych papryką (tylko dla II-fazowych)
1/4 szklanki bulionu (dozwolonego)
2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
gałązka rozmarynu
kilka listków oregano i tymianku
7 łyżek oliwy
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cukinie umyj i natnij wzdłuż w 3 miejscach, nie przecinając do końca. Fetę i oczyszczone z nasion papryki pokrój tak, żeby otrzymać po 12 jak najdłuższych plastrów. W nacięcia w cukiniach włóż po plastrze fety i papryki.

Opłucz i posiekaj zioła. Dodaj przeciśnięty czosnek, 5 łyżek oliwy, sół i pieprz. Marynatą posmaruj cukinie. Odstaw na 30 minut.

Cebulę posiekaj i podsmaż na reszczie oliwy. Dodaj oliwki, pokrojone pomidory, bulion i ocet. Uduś, dopraw do smaku.

Cukinie owiń szczelnie folią aluminiową. Piecz około 20 minut w temp. 180 stopni. Podawaj z duszonymi pomidorami.

Smacznego :eat:


Załączniki:
d80e32901fb681bemed.jpg
d80e32901fb681bemed.jpg [ 55.86 KiB | Przeglądane 5449 razy ]


Ostatnio edytowano Pn 14 wrz, 2009 przez twardenka, łącznie edytowano 1 raz
Góra
 Zobacz profil  
 
kinga044
PostNapisane: Cz 22 paź, 2009 
Offline
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N 01 mar, 2009
Posty: 820
Lokalizacja: Wrocław
Polubił : 0 razy
Otrzymał polubień: 0 razy
Faszerowana ostra papryczka cherry

Potrzebujemy:
papryczkę ostrą cherry- miałam taką http://www.ostrakuchnia.pl/content/view/86/58

nadzienie:
mozzarella 100 gr, fera 100 gr, czosnek - kilka ząbków, szczypiorek, pietruszka zielona. Wszystko w blenderze zmiksowałam na jednolita masę, papryczkę wydrążyłam ( w rękawiczkach!!!) nasmarowałam trochę oliwa, upiekłam w mikrofali na grillu 7 min, jak wystygła nafaszerowałem powyższym farszem, posypałam zieleniną, i jeszcze na godzinkę do lodówki. Pikantne, palce lizać!
Jeszcze robię podobnie, ale w wersji bez tłuszczu - na farsz chudzielec z jogurtem chudym, czosnek, zielenina, sol, pieprz - i faszeruje.


Załączniki:
papryka cherry 2.jpg
papryka cherry 2.jpg [ 38.73 KiB | Przeglądane 7437 razy ]


Ostatnio edytowano So 24 paź, 2009 przez kinga044, łącznie edytowano 1 raz
Góra
 Zobacz profil  
 
twardenka
PostNapisane: So 15 maja, 2010 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 02 lut, 2009
Posty: 6272
Lokalizacja: z Wrocławia
Polubił : 72 razy
Otrzymał polubień: 53 razy
Zapiekane łódeczki

Składniki:
2 średniej wielkości ogórki
cebula
plaster pewnej szynki
jajko
czerwona papryka
10 dużych pieczarek
3 łyżki oleju
zioła prowansalskie
posiekana zielenina
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz

Przygotowanie:
Na lekko rozgrzanym tłuszczu zasmażamy drobno drobno posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, paprykę; podlewamy 2 łyżkami wody, zasmażamy często mieszając. Gdy składniki zmiękną, dodajemy posiekaną szynkę i znowu zasmażamy (ok.2min). Po zdjęciu z ognia dodajemy przyprawy (pikantnie), surowe jajko, połowę startego sera i całość dokładnie mieszamy.
Ogórki, po obraniu, przepołowieniu i usunięciu pestek, wrzucamy na wrzącą wodę (na ok. 3min), wyjmujemy i rozkładamy na deseczce. Ciepłe nadziewamy ciepłym farszem, wkładamy do wysmarowanego naczynia do zapiekania, posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200stopni na 20min. Danie jest gotowe gdy ser się roztopi i lekko zarumieni. Podajemy na wygrzanych talerzykach, lekko oprószonych zieleniną.
Smacznego! :eat:

Obrazek


Ostatnio edytowano N 16 maja, 2010 przez twardenka, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Nimrodel
PostNapisane: N 29 sty, 2012 
Offline
Rezydent
Rezydent
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt 04 kwi, 2008
Posty: 9289
Polubił : 102 razy
Otrzymał polubień: 190 razy
odnawiam swoja fascynacje kuchnia grecka. I prosze przepis dzis jadlam i nieco oszalalam - z bloga: http://myolivetree-kuchniagrecka.blogsp ... eckie.html i jeśli dbrze kojarzę nazwę to nazywa się to:

MELITZANES IMAM


    1kg baklazanow (ja wziełam dwa)
    2 duze pomidory pokrojone w kosteczke - ja wzielam puszke pomidorów
    250 g skruszonej fety - tu kruszyłam na oko z paczki; w Polsce neizwykle ciezko dostac jest porzadna fetę - dosyć dobrym zamiennikiem jest Ser typu bałkańskiego z LIDLA
    1 duza cebula
    2-3 piorka czosnku
    pokrojona natka miety (ominęłam gdyż nie miałąm)
    oliwa do smazenia
    3 lyzki oliwy do sosu
    sol, pieprz - ja dodałam do sosu sporą szczyptę cynamonu

Baklazany myjemy, kroimy wzdluz (na grube platy) solimy dobrze i odstawiamy na pol godziny.
Pluczemy i osuszamy papierem kuchennym, nastepnie smazymy do lagodnego rumianego koloru (bakłażany chłoną strasznie tłuszcz i ile byśmy nie dali na patelnie to zeżrą - nie chcialam zeby bylo za tluste wiec po prostu pedzlem posmarowalam plastry baklazanow warstewka oliwy z jednej i drugiej strony). Rozkladamy na papierze kuchennym a nastepnie na blaszce, odstawiamy.
Rozgrzewamy oliwe na sos, wkladamy uprzednio zmiksowana w blenderze cebule z czosnkiem dusimy 2-3 minuty, dodajemy pokrojone pomidory, sol, pieprz (tu dodałam jeszcze cynamon) i dusimy na wolnym ogniu az objetosc sosu zmniejszy sie o 1/3, odstawiamy do ochlodzenia (ja nie chlodzilam - nie chcialo mi sie).
Ukladamy na baklazanach pokruszona fete, polewamy sosem (ja robilam to warstwami bo mam male naczynie zaroodporne - zupelnie daniu nie szkodzi) i pieczemy 20 minut w 180C .
Podajemy bakłażany poprószone pokrojoną miętą.


Ostatnio edytowano Wt 28 lut, 2012 przez Nimrodel, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Greta
 Tytuł: Re: Poczekalnia
PostNapisane: Śr 15 sty, 2014 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 10 kwi, 2013
Posty: 2455
Lokalizacja: Irlandia
Polubił : 46 razy
Otrzymał polubień: 205 razy
Placki z amarantusem, cukinią i pieczarkami

Podobny przepis już tu umieszczałam z tym, że ze szpinakiem. Podam też mniejsze proporcje tak na suty posiłek dla dwóch - trzech osób

    100g amarantusa ugotować ( 15 min ) i odsączyć z nadmiaru wody
    1 cukinia starta na tarce o grubych oczkach
    150g pieczarek też startych na tarce o grubych oczkach
    1 cebula drobno pokrojona
    3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    1-2 jajka
    mąka o niskim ig ja polecam z ciecierzycy, bo placki wychodzą wspaniale chrupiące
    przyprawy: sól, pieprz i co kto lubi
Starta cukinię posolić i odstawić na parę minut. Odcisnąć z nadmiaru wody. Wymieszać wszystkie składniki, na koniec dodać mąkę z ciecierzycy tak aby uzyskać jednolite ciasto - tak samo jak w plackach ziemniaczanych.
Smażyć na rozgrzanym oleju aż będą mocno złote.
Placki można zrobić też z samymi pieczarkami.


Załączniki:
placki z amarantusa.JPG
placki z amarantusa.JPG [ 1.98 MiB | Przeglądane 5361 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
Greta
 Tytuł: Re: Poczekalnia
PostNapisane: Cz 30 sty, 2014 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 10 kwi, 2013
Posty: 2455
Lokalizacja: Irlandia
Polubił : 46 razy
Otrzymał polubień: 205 razy
Pieczony kalafior

Przepis pasuje do węgli i do tłuszczy.

Podam wersję ze strony http://www.purewow.com lekko zmodyfikowaną, przepis można dowolnie modyfikować zależnie od upodobań smakowych i ulubionych przypraw

Całego kalafiora umieścić w naczyniu, w którym będzie się piekł, wystarczy tacka
naczynie wysmarować lekko olejem lub wlać trochę wody
przygotować w misce marynatę:
    - ok 200 ml jogurtu
    - rozgnieciony ząbek czosnku lub łyżka granulowanego
    - łyżeczkę kminu rzymskiego
    - łyżeczkę chili lub słodkiej papryki ze szczyptą chili - tu zależy czy chcemy kalafior pikantny czy łagodniejszy
    - łyżeczka przyprawy curry
    - dwie łyżeczki soli
    - pół łyżeczki pieprzu - można więcej
    - sok i starta skórka z jednej cytryny - ja dałam z połowy i tez było ok
wszystko dokładnie wymieszać i wysmarować całego kalafiora

piec w temp 180-200 stopni ok 50 minut - sprawdzać widelcem

kalafior można piec razem z mięsem lub innym jedzonkiem


Załączniki:
kalafior.JPG
kalafior.JPG [ 2.07 MiB | Przeglądane 5147 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
Greta
PostNapisane: Cz 06 lut, 2014 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 10 kwi, 2013
Posty: 2455
Lokalizacja: Irlandia
Polubił : 46 razy
Otrzymał polubień: 205 razy
frytki z bakłażana

Bardzo chrupiące i smaczne :-)

składniki:

    bakłażan
    jajko
    mąka z ciecierzycy
    sól
    1-2 łyżki mielonych migdałów ( opcjonalnie )
    parę łyżek tartego parmezanu lub innego sera żółtego
    trochę oleju

bakłażana obrać ze skórki, pokroić w słupki, posolić i odstawić na 10-15 min aby bakłażan puścił sok, w ten sposób pozbywamy się goryczki
bakłażana opłukać i wysuszyć
rozbełtać jajko, lekko posolić i wymieszać z bakłażanem, dość dokładnie oprószyć mąką z ciecierzycy i ewentualnie migdałami
blachę wysmarować olejem, wyłożyć bakłażana, posypać serem
zapiekać ok 15 min w temperaturze 200 stopni


Załączniki:
frytki bakłażan.JPG
frytki bakłażan.JPG [ 2.14 MiB | Przeglądane 5101 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
Greta
 Tytuł: pakoda cebulowa
PostNapisane: Pn 26 maja, 2014 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 10 kwi, 2013
Posty: 2455
Lokalizacja: Irlandia
Polubił : 46 razy
Otrzymał polubień: 205 razy
Pakoda cebulowa

Skład:
    2-3 cebule
    pół szklanki mąki z ciecierzycy
    ok 100ml wody
    sól, pieprz
    imbir, kumin, kurkuma
    olej do smażenia

Cebulę pokroić na cienkie piórka, włożyć do miski i oprószyć mąką z ciecierzycy. Mąka ma dokładnie oblepić cebulę ale nie należy przesadzać z jej ilością. Dodać przyprawy, pakoda jest też smaczna z innym zestawem przypraw np, czosnkiem, bazylią, oregano, itp.
Dodać trochę wody, nie za dużo, woda ma tylko skleić wszystkie składniki. Głównym składnikiem pakody jest cebula.
Smażyć zgrabne placuszki na złoty kolor.


Załączniki:
pakoda cebulowa.jpg
pakoda cebulowa.jpg [ 122.6 KiB | Przeglądane 5099 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
Greta
 Tytuł: jarmuż
PostNapisane: Wt 13 sty, 2015 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr 10 kwi, 2013
Posty: 2455
Lokalizacja: Irlandia
Polubił : 46 razy
Otrzymał polubień: 205 razy
bardzo delikatne, chrupiące chipsy

do zrobienia chipsów potrzebujemy jarmuż, powiedzmy średnią miskę liści
za pomocą nożyczek lub noża wykroić grube i twarde części liści, zostaną nam zielone części liścia
polać jarmuż olejem lub oliwą ale naprawdę małą ilością, na dużą miskę wystarczy niecała łyżka,
dokładnie wymieszać najlepiej ręką jarmuż z oliwą tak aby był równomiernie pokryty oliwą, dodać szczyptę soli
jarmuż wyłożyć na papier do pieczenia lub matę silikonową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150-170 stopni na ok 8 - 10 min
jarmuż trzeba często sprawdzać aby był chrupiący ale nie stracił całkiem zielonego koloru
posolić na talerzu


Załączniki:
chipsy z jarmużu.jpg
chipsy z jarmużu.jpg [ 141.08 KiB | Przeglądane 3762 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
tiga33
PostNapisane: Wt 16 sie, 2016 
Offline
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 01 sie, 2016
Posty: 217
Lokalizacja: WILGA
Polubił : 5 razy
Otrzymał polubień: 0 razy
Bakłażan z szynką parmeńską ja dawałam szwardzwaldzka


Załączniki:
img110 Bakłażany z szynką parmeńska-1.jpg
img110 Bakłażany z szynką parmeńska-1.jpg [ 2 MiB | Przeglądane 2018 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
tiga33
PostNapisane: Wt 16 sie, 2016 
Offline
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 01 sie, 2016
Posty: 217
Lokalizacja: WILGA
Polubił : 5 razy
Otrzymał polubień: 0 razy
Cykorie zapiekane w plastrach szynki


Załączniki:
DSC_0015.JPG
DSC_0015.JPG [ 2.82 MiB | Przeglądane 2004 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
tiga33
 Tytuł: Mussaka z tofu
PostNapisane: Wt 16 sie, 2016 
Offline
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 01 sie, 2016
Posty: 217
Lokalizacja: WILGA
Polubił : 5 razy
Otrzymał polubień: 0 razy
Mussaka z tofu


Załączniki:
DSC_0010.JPG
DSC_0010.JPG [ 2.95 MiB | Przeglądane 2001 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
tiga33
PostNapisane: Wt 16 sie, 2016 
Offline
Częsty bywalec
Częsty bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn 01 sie, 2016
Posty: 217
Lokalizacja: WILGA
Polubił : 5 razy
Otrzymał polubień: 0 razy
Pory w sosie vinegret


Załączniki:
img129 Pory w sosie winegret.jpg
img129 Pory w sosie winegret.jpg [ 135.66 KiB | Przeglądane 1996 razy ]
Góra
 Zobacz profil  
 
kociak
PostNapisane: Śr 22 mar, 2017 
Offline
Bywalec
Bywalec

Dołączył(a): Pt 13 mar, 2015
Posty: 84
Polubił : 8 razy
Otrzymał polubień: 1 razy
Placki z cukinii i quinoa

    - połowa szklanki ugotowanej komosy ryżowej (można dać trochę mniej),
    - pół średniej wielkości cukinii startej na tarce o dużych oczkach (trę wraz ze skórką),
    - pół małej cebuli,
    - ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
    - 1 jajko,
    - 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
    - łyżeczka soku z cytryny,
    - łyżeczka musztardy Dijon bez cukru,
    - łyżeczka tymianku i oregano,
    - sól, pieprz czarny, słodka czerwona papryka w proszku, chili,
    - opcjonalnie świeża natka pietruszki.
Quinoa gotujemy wg przepisu na opakowaniu - po ugotowaniu odmierzamy pół szklanki (lub ciut mniej). Dodajemy cukinię startą na grubych oczkach i pozostałe składniki.
Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym, formując na patelni nie za duże placki.

Gorące placki podajemy z kwaśnym jogurtem lub sosem czosnkowym. Są bardzo dobre także w wersji na zimno.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9




Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Wsparcie techniczne naszego forum phpBB3